Recepty, ktoré sme ochutnávali na prvom stretnutí “Takto to varím ja – Zdravý vianočný stôl”

 

 Opatance so pšenom

(vegetariánske)

Opatance_so_psenom

Suroviny:

700g v šupke uvarených zemiakov

2 vajcia

350 g hladká múka

štipka soli

pšeno

cibuľka

kvalitvý tuk s vysokým bodom horenia (napr. ghí, avokádový olej,…)

Postup:

Zemiaky ošúpeme, pretlačíme, urobíme cesto (cesto ako na makové šúľance), niekedy treba prisypať viac múky, recept je len orientačný, často ho robím od oka, “tak aby bolo akurát”.

Z cesta urobíme šúľok, pokrájame na kúsky (cesto sa dosť lepí, treba prisypávať veľa múky), každý šúľok osobitne rozšúľame na hrúbku ceruzky, pokrájame nožom a vyvaríme vo vriacej vode.

Vopred namočené pšeno (asi 7 lyžíc, ale môže byť aj viac) udusíme na cibuľke a posypeme uvarené opatance.

 

Zapekané zemiaky s pohánkou

(vegánske, bezlepkové)

Zapekane_zemiaky_s_pohankou

Suroviny:

Postup:

 

Smoothie

(raw strava, bezlepkové)

Smoothie_01

Suroviny:

3 kávové lyžičky ľanových semienok

1 kávová lyžička chia semienok

2 kávové lyžičky sušených goji

4 ks datle

2-3 banány (najlepšie s hnedými škvrnami, vtedy sú najlepšie dozreté)

1 kávová lyžička pšeničná tráva (prášok)

1 kávová lyžička spirulina

1 kávová lyžička chlorela

namiesto predchádzajúcich troch môžeme dať:

2 kávové lyžičky sušených prímesí (brusnice, šípky, lucuma)

1 kávová lyžička sušenej žihľavy

môžeme tiež pridať 1 kávovú lyžičku kokosového oleja

listová zelenina (šalát, špenát,…)

ovocie (pomaranč, jablko, ananás, grepfruit, hrušky, marhule,…)

0,5 l vody

Postup:

Večer namočíme ľanové semienka, chia semienka, goji a datle bez kôstky. Ráno vložíme do mixéra banány, večer namočené suroviny, pšeničnú trávu, spirulinu a chlorelu (alebo sušené prímesy a sušenú žihľavu). Môžeme pridať kokosový olej. Pridáme listovú zeleninu podľa chuti a veľkosti mixéra. Ďalej pridáme ovocie. Rozmixujeme, dolejeme vodou. Ranné smoothie je s listovou zeleninou. Cez deň je to bez listovej zeleniny. Je dobré mať výkonný mixér na smoothie, ak sa takto plánujete stravovať pravidelne.

 

Ľahká paradajková kapustnica

(vegánske, bezlepkové)

Lahka_kapustnica_bezlepkova

Suroviny:

Postup:

 

Losos zapečený s pórom a mandľami

(bezlepkové)

Losos

Suroviny:

Postup:

 

Vianočná tvarohová štóla

Vianocna_stola

Suroviny:

500 g múky (300 g hladkej + 200 g špaldovej, môže byť iný pomer, resp. iná múka)

1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov

150 g práškového cukru

struk pravej vanilky alebo vanilkový cukor

150 g zmäknutého masla

250 g mäkkého tvarohu

2 vajíčka

60 g hrozienok naložených v dvoch lyžiciach rumu (robila som bez rumu)

60 g kandizovaného ovocia

80 g mandlí, orieškov…

citrónová kôra

80 g rozpusteného masla na potretie

Postup:

Múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva, cukrom a zrniečkami vanilky, resp. vanilkovým cukrom. V druhej miske zmiešame zmäknuté maslo, tvaroh, vajíčka, hrozienka, pokrájane kandizované ovocie, nasekané mandle a oriešky a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridáme sypkú zmes a vypracujeme cesto, z ktorého vyváľame obdĺžnikový plát a okraje po dlhších stranách prehneme cez seba. Štólu prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme časťou rozpusteného masla a pečieme 50-60minút pri 170 ⁰C. Upečenú, ešte teplú štólu potrieme zvyšným rozpusteným maslom a pocukrujeme. Tvarohová štóla je najlepšia na druhý deň.

Tip: V obchodoch sa stretávame väčšinou s vanilínovým cukrom, čo je cukor s chemickou látkou etylvanilínom. Ak sa mu chceme vyhnúť a nechceme kupovať drahý pravý vanilkový cukor, môžete si ho urobiť sami z kryštálového cukru a vanilkového struku. Na pol kila cukru stačí jeden struk, ktorý prerežeme a po dĺžke nožíkom vyškrabkáme čierne zrniečka a zmiešame najprv v troche cukru a potom zmiešame so zvyšným cukrom (lepšie sa tak zrniečka rozmiešajú). Presypeme do pohára a pridáme aj prázdny vanilkový struk, čím bude vôňa ešte intenzívnejšia.

 

Špaldové muffiny s tekvicou hokaido

Muffiny

Suroviny:

Postup:

 

Špaldové keksy s orechami

Spaldove_keksy_s_orechami

Suroviny:

250 g masla

125 g hnedého cukru

2,5 balíčka vanilkový cukor (napr. z DM drogerie markt)

3 žĺtky

100 g mletých orechov (lieskové, vlašské…)

225 g celozrnná hladká špaldová múka

2,5 kávovej lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov (napr. z DM drogerie markt)

Postup:

Maslo, cukor, vanilkový cukor šľaháme 2 minúty. Pridáme žĺtky, dobre pomiešame. Ostatné suroviny primiešame postupne varechou. Cesto 30 minút odpočíva. Tvarujeme guľôčky ako vlašský orech, dáme na plech s papierom na pečenie, roztlačíme vidličkou. Pečieme 8-10 minút na 180°C.

 

 

Musli tyčinky

(vegánske, bezlepkové)

Kolac_nevim_aky_to_bol

Suroviny:

Postup:

 

Zázvorový čaj

(vegetariánske, bezlepkové)

Zazvorovy_caj

 

Suroviny:

čerstvý zázvor

med

citrón

Postup:
Zázvor očistíme a nakrájame na tenké rezančeky, citrón ošúpeme a nakrájame na kolieska. Do skleneného pohára vrstvíme nakrájaný zázvor, citrón a nakoniec zalejeme medom. Pohár uzavrieme a dáme do chladničky odležať na pár dní. Na prípravu 2dcl nápoja potrebujeme 1-2 lyžičky zázvoru s medom a citrónom, ktoré zalejeme horúcou, nie vriacou, vodou.

 

Pomarančový nealkoholický punč

punc

Suroviny:

5 dcl pomarančový čaj

2,5 dcl jablkový džús

pomaranč

citrón

klinčeky

badián

škorica celá

Postup:
Pripravíme si pomarančový čaj, do ktorého pridáme klinčeky, badián a škoricu. Prilejeme jablkový džús, citrónovú a pomarančovú šťavu. Všetko spolu premiešame, nevaríme. Podávame ešte ako teplý nápoj s kúskami pomaranča. Podľa chuti môžme pridať hnedý cukor.

Sušené jabĺčka

(vegánske, bezlepkové)

Susene_jablcka

 

Suroviny:

jabĺčka

Postup:

Jabĺčka nakrájame a sušíme v sušičke ovocia, alebo v pootvorenej rúre na 50°C.

Kalendár akcií
<< apríl 2018 >>
PoUtStŠtPiSoNe
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Nasledujúce akcie
MC Mamina sa podieľa na tvorbe PHSR
Anketa

Mali by ste záujem zúčastniť sa kurzu Symptotermálnej metódy (www.lpp.sk) v MC Mamina?

Copyright © 2010-2018 Materské centrum MAMINA. Všetky práva vyhradené.