Recepty, ktoré sme ochutnávali na druhom stretnutí “Takto to varím ja – Strukoviny”

Jesenné soté so šošovicou

(vegánske, bezlepkové)

??????????

Suroviny:

2 šálky nahrubo nakrájaného póru

1 strúčik cesnaku

4 stonky zelera nahrubo pokrájané

2 mrkvy postrúhané nahrubo

2 kaleráby pokrájané na tenké rezance

2 šálky uvarenej šošovice

1 konzerva lúpaných paradajok alebo veľký pretlak

1 čajová lyžička tymiánu

1 čajová lyžička sušeného majoránu

2 šálky vody

2 čajové lyžičky sušeného polievkového základu

Postup:

Na troške oleja opekáme mrkvu a kaleráb asi 3 minúty. Pridáme zeler, cesnak, pór a paradajky, opekáme ďalšie dve minúty. Zalejeme vodou s polievkovým základom a privedieme do varu. Pridáme tymián, majorán, šošovicu a varíme 5 minút.

Podávame zo zdravým chlebíkom alebo inou prílohou.

 

Hummus (cícerová nátierka)

(vegánske, bezlepkové)

??????????

Suroviny:

1 konzerva premytého cíceru alebo uvarený

šťava z 1/2 citróna

šťava z 1/2 limetky

2 strúčiky cesnaku pretlačené

1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce

soľ

1 polievková lyžica pasty tahini

3 polievkové lyžice oleja (z vlašských orechov alebo iný kvalitný)

1 polievková lyžice petržlenovej vňate, nadrobno nasekanej

Postup:

Do misy dáme cícer, šťavu z citróna a limetky, cesnak, rascu, soľ a pastu tahini. Všetko spolu dohladka zmixujeme, počas mixovania postupne pridávame olej. . Petržlenovú vňať pridávame nakoniec.

Poznámka: Keďže je táto nátierka pre nás nevýraznej chuti, pridávam ešte nakladanú kapiu aj s nálevom, spolu rozmixujem, pre zástancov extra zdravej výživy môže byť surová kapia, môže sa experimentovať s akoukoľvek zeleninou, či surovinami podľa fantázie.

Táto nátierka sa hodí na chlieb, či toast, s pita chlebom ako dip alebo s nakrájanými zeleninovými paličkami.
Pasta tahini je z pomletého sezamu a sezamového oleja.

Je to skutočná nemliečna vápniková bomba.

 

Zeleninové tofu fašírky

(vegánske)

Zeleninove_tofu_fasirky

Suroviny:

2 ks lahôdkové tofu

100 g hlávková kapusta

150 g ovsené vločky (dala som jemné s klíčkami)

80 g cibuľa

5 strúčikov cesnaku

trochu majoránu

trochu rasce

trochu soli

trochu oleja

Postup:

V miske si zmiešame roztlačené tofu s pretlačeným cesnakom, majoránom, rascou a soľou. Ovsené vločky zalejeme vriacou vodou, aby napučali. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji a k nej primiešame tofu zmes, na jemno nakrájanú kapustu, sparené ovsené vločky. Zo zmesi urobíme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke. Pripravené fašírky poukladáme na plech s papierom na pečenie, trochu ich pokvapkáme olejom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri 180°C. Podávame so zeleninovým šalátom.

Sójakrém a francúzska nátierka (Alfa bio)

??????????

 

Naklíčené mungo

(vegánske, bezlepkové)

Naklicena_mungo fazula

Suroviny:

mungo fazuľa

Postup:

Fazuľky na noc namočíme do vody. Ráno vodu zlejeme a fazuľky necháme položené na tanieri. 3-krát denne prepláchneme čistou vodou. Keď fazuľky naklíčia môžeme začať jesť. Pri klíčkoch platí pravidlo jednej hrste, tzn. že na jedenkrát konzumujeme len množstvo asi ako za hrsť. Naklíčené mungo môžete použiť do šalátu, ako súčasť zeleninovej oblohy, na chlieb alebo len tak samotné.

 

Tofu šalát

 

??????????

Suroviny:

Postup:

 

Cícerový koláč

(vegetariánsky)

Kolac_z_cicera

Suroviny:

1 plechovka cíceru

½ šálky arašidového masla

1/3 šálky medu, javorového sirupu alebo agáve sirupu

kúsok vanilky z vanilkového struku

½  čl soli

¼ čl prášku do pečiva bez fosfátov

¼ čl jedlej sódy

1/3 šálky tmavej čokolády na kúsky

Postup:

Rúru si predhrejeme na 175 ⁰C. Všetky suroviny okrem čokolády spolu rozmixujeme a cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme čokoládou. Pečieme 20-25 minút, po vybratí necháme 30 minút vychladnúť a pokrájame.

Chrumkavý cícer k filmu

Chrumkavy_cicer_k_filmu

Suroviny:

Postup:

 

Cícerový šalát

Cicerovy_salat

Suroviny:

Postup:

 

Cícerový paprikáš s pórom

(vegánske, bezlepkové)

??????????

Suroviny:

250 g suchého cíceru (dá sa použiť aj konzerva)

1 pór

cibuľa

olej

soľ

paprika

majoránka

Postup:

Cícer večer namočíme do vody. Ráno vodu vylejeme a napustíme novú vodu. Privedieme cícer k varu a vlejeme kus studenej vody (tzv. šoková metóda). Keď začne opäť vrieť, varíme asi 10 minút odkryté. Vsypeme majoránku. Potom varíme cca 1 hodinu v tlakovom hrnci. Keď je cícer mäkký, odstavíme ho. Polovicu cícera bez vody odoberieme. V inej panvici na kúsku oleja orestujeme pokrájanú cibuľku, poprášime soľou a paprikou, pomiešame a zalejeme polkou uvareného cíceru s vývarom. Povaríme, kým cibuľa zmäkne. Obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú polu nerozmixovaného cíceru a pokrájaný surový pór a krátko povaríme. Podávame samotné, s pečivom, celozrnnými cestovinami alebo inou prílohou podľa chuti.

 

Cícerové fašírky

??????????

 

Suroviny:

Postup:

Kalendár akcií
<< jún 2018 >>
PoUtStŠtPiSoNe
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Nasledujúce akcie
MC Mamina sa podieľa na tvorbe PHSR
Anketa

Mali by ste záujem zúčastniť sa kurzu Symptotermálnej metódy (www.lpp.sk) v MC Mamina?

Copyright © 2010-2018 Materské centrum MAMINA. Všetky práva vyhradené.