Namáčanie orechov. Áno, či nie?

Odpoveď je jasná. Namáčať. Samozrejme, na tomto blogu nebudem hovoriť o namáčaní orechových keksíkov do poobednej kávičky. Reč je o namáčaní semiačok, orechov, strukovín a obilnín do vody pred ich spracovaním. Tento postup sa nachádza v mnohých receptoch, no ani ja sama som mu nikdy neprikladala dôležitosť. Prečo? Lebo som nevedela to, čo viem teraz a s čím sa s Vami idem podeliť :-).

Čím ďalej, tým viac sa stretávam v ,,orechových“ receptoch s tým, že by sa mali na pár hodín alebo cez noc namočiť do vody. Niekedy som tak spravila, inokedy som si povedala, že načo, alebo sa mi jednoducho nechcelo. No tí, čo to písali, asi vedeli o trošku viac ako ja. Vedeli, že ten kúsok námahy je dobrý pre naše zdravie a maximálne vyťaženie živín z týchto dobrôtok.

Prečo teda ,,namáčať“ a čo sa pri tom deje? Najjednoduchšie povedané: namáčaním, klíčením a fermentáciou zvyšujeme nutričné vlastnosti potravín a uľahčujeme telu ich trávenie.

Oriešok, obilnina či strukovina, ktorú namočíme na istý čas do vody a necháme vysušiť, sa doslovne prebudí k životu a uvoľní nám svoje živiny uložené v jej vnútri. Počas namáčania sa totiž dejú dva procesy:

  1. Uvoľňovanie inhibitórov (brzdičov) enzýmov, ktoré síce pomáhajú, aby nevyklíčili v nesprávny čas na nesprávnom mieste, ale pre človeka predstavujú nedostatočnosť uvoľňovania živín, ktoré sú v nich schované. Tieto ,,brzdiče“ bránia akejkoľvek interakcii enzýmov s okolím, no voda im akoby dá signál, že už môžu rásť a začne sa proces klíčenia.
  2. Deaktivácia kyseliny fytovej, ktorá na seba v našom tele viaže dôležité minerály ako zinok, železo, horčík, vápnik a iné a tak brzdí ich vstrebávaniu sa do krvi. Namáčaním do vody pomáhame jej množstvo eliminovať a necháme živiny prúdiť do nášho tela.

fitshaker-namacanie-orieskov

Ako namáčať orechy?

Voda a sušenie pôsobia ako dážď a slnko v prírode. Keď sú prítomné, všetko je zelené a krásne rastie. Aby sme to nemali až také ľahké, musíme vedieť, ako dlho potrebujú jednotlivé orechy a semiačka na aktiváciu živín. Vodu by sme mali používať vždy studenú a ak ich nechávame dlhšie ako cez noc, treba ju vymieňať za čerstvú. No nemali by sme ich nechať namočené dlhšie ako 2-3 dni, pretože hrozí zničenie živín.

Ak sa ich chystáš aj vysušiť, pri väčšom množstve môžeš použiť sušičku ovocia alebo rúru na najnižšej teplote, pri menšom jednoducho vysypať na plech a počkať, kým sa voda odparí. Sušením sa akoby oklamú inhibítory, ktoré si myslia, že ide o slnko, keď sa dávajú napríklad do rúry. A tiež preto, aby boli chrumkavé a nie také trošku zmäknuté od vody. Sušenie však nie je nevyhnutné, ale pomôže uvoľniť ešte viac živín.

Čas namáčania a sušenia

  • Tekvicové, sezamové semienka – 6-8 hodín vo vode, sušiť 12-24 hod
  • Vlašské orechy – aspoň 24 hodín vo vode a premývať – bývajú dosť špinavé, sušiť 12-24 hod
  • Pekanové orechy – 6-8 hodín vo vode, sušiť 12-24 hod
  • Arašidy – 6-8 hodín vo vode, sušiť 12-24 hod
  • Lieskové oriešky – 24-48 hodín, sušiť 12-24 hodín
  • Mandle – 12 hodín alebo cez noc vo vode, sušiť 12-24 hod
  • Kešu a slnečnicové semienka – nie viac ako 4 hodiny, sušiť 12-24 hod (môžu sa sušiť aj pri vyššej teplote, 100°C)
  • Para orechy, konopné semienka- nenamáčame

Aj ja som si povzdychla, keď som videla, ako dopredu by som si mala plánovať varenie a pečenie s orechmi. Dobrá správa je, že sa všetko dá predpripraviť dopredu. Nechať odstáť, prepláchnuť, vysušiť, uzavrieť do čistej nádoby a šup s nimi do chladničky, kde vydržia aj viac ako týždeň.

fitshaker-blog-namacanie-orieskov-2

Veľa zdaru pri namáčaní :-).

 

Zdroje informácií: www.zdraviebezliekov.sk, www.bonvivani.sk

Zdroje fotiek: flickr.com (Creative Commons)

Kalendár akcií
<< jún 2018 >>
PoUtStŠtPiSoNe
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Nasledujúce akcie
MC Mamina sa podieľa na tvorbe PHSR
Anketa

Mali by ste záujem zúčastniť sa kurzu Symptotermálnej metódy (www.lpp.sk) v MC Mamina?

Copyright © 2010-2018 Materské centrum MAMINA. Všetky práva vyhradené.